2013-06-11 17:04:02• hírek • Kocsis Zoltán

Stef: normális reakció volt, hogy Magyarország segítségére siettünk

Adrian Stef megyei tanácselnök kedden sajtótájékoztató keretein belül számolt be arról a logisztikai segítségről, amelyet a Szatmár Megyei Tanács nyújtott Magyarországnak a dunai árvízvédelem során. Fülöp Szabolcs és Székely István, a Multisalva Egyesület tagjai élményeikről meséltek.

„Normális és természetes gesztus volt, hogy a szomszédos ország kérésére azonnal segítségükre siettünk. Azon kevesek közé tartozunk, akik nem csak verbális, hanem konkrét logisztikai segítséget is nyújtottunk", jelentette ki Stef.

Miközben Fülöp és Székely élményeiről mesélt, a háttérben döbbenetes képkockákat láthattunk, amelyeket a Multisalva Egyesület négy tagja a helyszínen forgatott. Láthattunk házakat, amelyeknek csak a tetejük maradt a víz fölött; az utakat borító vízben csónakázó helybélieket vagy éppen a háztető magasságában lebegő műanyag kerti medencét.

A Multisalva Egyesület a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesülettel és a  Budapesti Kutató és Mentőszolgálattal közösen Szentendre és Tahitótfalu közötti 35 kilométeres partszakaszon teljesített szolgálatot. Mentettek idős nénit, egy erdei étteremben ragadt személyt és egy macskát is. Víz alatt dugaszoltak egy áttört zsilipet és állítottak át egy trafóházat - megmentve több környező település áramellátását.

„Megdöbbentő volt, hogy tényleg mindenki összefogott és keményen dolgozott. Helybéliek félóránként jöttek és kérdezték, nincs-e szükségünk ivóvízre vagy élelmiszerre. Jöttek azért is, hogy felajánlják segítségüket. Cégek mondták, bármit vigyünk, amire csak szükségünk van. A példás szervezés és fegyelem ellenére a hatóságok nem tudták volna megállítani az árt a civilek példátlan segítsége nélkül", mondta Székely és Fülöp.

Az egyesület tagjai hazaérkezésük után is folyamatosan készenléti állapotban vannak: amennyiben szükség van rájuk, a két magyarországi partneregyesülettel azonnal készek indulni az al-Dunához, Havasalföldre vagy Dobrudzsába.

A beszámoló végén Stef kiemelte, hogy a Multisalva Egyesület tagjai olyan területen is képesek mentéseket végrehajtani, ahol a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének munkatársai nem. Ezért tartja fontosnak az egyesület és a megyei tanács közötti együttműködés megkötését - amely 2011 óta datálódik. A megállapodás alapján a Multisalva 17 tagja látja majd el a hegyimentő feladatokat a lunaforrási sítelepen - amikor az megnyitja végre kapuit.

Emellett  különböző uniós képzéseknek köszönhetően (amelyeken a megyei tanács támogatásával vehettek részt a tagok) a multisalvások barlangból, víz alól és tengerből is képesek menteni. Részt vettek tűzoltóoktatásban, vezethetnek terepjárót, snowmobilt, quadot és motoros siklórepülőgépet is, továbbá két kereső kutyájuk is van.

A Multisalva Egyesület egyik legnagyobb gondja azonban, hogy egyetlen bázisuk Lunaforráson van. Tárgyalásban állnak a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatallal, amely ígéretet tett, hogy rendelkezésükre bocsát egy használaton kívüli kazánházat. A Multisalva pedig vállalja, hogy különböző pályázatokból egy modern, oktatásra és képzésre is alkalmas bázist alakít ki a jelenlegi zsiványtanyából.

Multisalva from Szatmar.ro on Vimeo.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: